Jedna od najprestižnijih škola na ovim prostorima u organizaciji Džudo saveza Vojvodine (DŽSV) ove godine (22-27. avgust), peti put ze redom, okupila je, u hotelu „Norcev” na padinama Fruške gore, više od 80 polaznika iz klubova širom AP Vojvodina, kao i decu iz sekcije DŽK Crvena zvezda iz Nove Pazove.

Trenenzi se odvijaju dva puta dnevno sa osnovnim zadatkom da se škola bavi obukom, obogaćivanjem, usavršavanjem i ispravljanjem džudo znanja. Rad sa decom je specifičan, posebno na obuci, gde trener mora da bude pedagog, vaspitač i demonstrator onoga što svako dete treba da nauči.

Vidno je bilo to da su polaznici sve upijali, pažnja im je bila na visokom nivou, željna su bila da nauče mnogo toga novog. Najbitnije je to da su pokazali volju i želju, a to je osnovni preduslov da bi nešto napravili u životu, a ne samo u sportu. Predsednik DŽSV Miroljub Ničić smatra da ovakve škole treba da prerastu u tradicionalna okupljanja džudista iz vojvođanskih klubova, kako u zimskim, tako i u letnjim pauzama u sezoni, što se već pokazalo izuzetno uspešnim.

– I ove godine smo zadovoljni brojem dece koji je prisutan u letnjoj školi džuda u uzrastu mlađih poletaraca, mlađih i starijih dečaka i devojčica. Akcenat je stavljenj na druženje i pripremu takmičara, koji se upoznaju sa tehnikama i osnovama džudo sporta – istakla je sekretar DŽSV Nataša Bošković.

Ove godine praktični deo ispita odradili su operativni treneri i operativni učitelji koji se školuju u Pokrajinskom zavodu za sport i medicinu sporta, koji u saradnji sa Sportskim savezom Vojvodine i Džudo savezom Vojovdine, polažu za viša zvanja. Profesorka na džudo ispitu Svetlana Vajnberger Mihelčić istakla je da je veoma zadovoljna angažovanjem trenera i njihovim praktičnim prikazom.

– Primetili smo pozitivne rekacije, kako trenera, koji su podržali ovaj vid okupljanja najmlađih, tako i takmičara, naših mladih džudista. Ovakav vid okupljanja definitivno treba da bude tradicionalan – naglasio je predsednika DŽSV Miroljub Ničić.